Bantu klik HB akak ni ye...terima kasih banyak2!!

Sabtu, Ogos 07, 2010

Need ur HELP!!!

Yup! now akak memerlukan bantuan uols...to be onest now akak & abg pomen dalam proses nk beli rumah ye...ater thn nie kewangan abg pomen kukuh berbanding sebelumnye...lgpun xkan ler weols nk menumpang jek kan....nk gak ada rumah sndiri cam uols...ngeee

okok enuf..back to story...sume documen akak dah submit pada pemaju tuk kelulusan loan dan tunggu panggilan dari bank sajork...

tapi...tapi...minggu lepas dpt berita yang amat mendukacitakan yakni pemaju kata loan akak tak approve...aduaaaiii!! sbbnye nama abg pomen blacklist...**sal xlangsaikan hutang kete proton saga dulu...lgpun kete tu ilang kene curik...caitt!!

bank pilihan pemaju CIMB & EON bank

pemaju kata kuota loan kt cimb bank dah full so dowang try ke Eon bank lak..

Loan Eon bank lak tak lulus gara2 nama abg pomen blaclist....uwaaaaaa!!! nanges

MBSB
Malaysia Building Society Berhad
** last option kalo try loan bank lain xapprove gak..

Now pemaju suh akak carik kot2 ada member2 senang citer kabel beso punya ler dlm loan perumahan nie...pemaju masih bagi peluang kt akak....huhu ikutkan akak pun silap ...trus submit nama akak & abg pomen...yg abg pomen pn lupa nk bagitau nama dia black list daaa....salah sape?? huhu

till now akak mmg tgh berusaha try submit loan sume bank2 yg ada di mesia nie...yelaa xkan nk harapkan org jekan...keneler usaha dulu...yedok???

dlm pada itu...akak mmg benar2 memerlukan bantuan uols...yg bleh rekemen kan kenkawan yg keje bahagian loan rumah nie...kalo ade plez plez bagitau akak ye.... :D

last option kalo sume bank xleh nk luluskan loan akak...makanye kene gak wat loan kt MBSB tu...org kata not akak yg kata ye...kt MBSB black list pun leh lulus gak tapi interest tinggi...betul ke???

akak jgak mmerlukan nasihat, pandangan or cadangan daripada uols berkaitan dgn loan perumahan nie...mklumler ni 1st time akak mohon loan rumah...huhu

terima kasih di atas segala pertolongan daripda uols...hanya ALLAH swt jek dpt membalasnye....adioooss!!


**dari dulu ibu ayah dah suh beli rmh tapi sombong...now usia meningkat baru terhegeh2 nk beli rumah....huhu bukan sombong ye ibu tapi kewangan tidak mengizinkan waktu tu...ngeee

21 ulasan:

linahilmin berkata...

Sis, slalunya susah lah... Sebab kes black list dipantau oleh bank negara. Option yg ada, pi blk kat bank yg blacklist, minta discuss baik2 diaorg akn kasi discount utang, then bayar slow2.. Baru leh! Selalunya camtu lah! Takpun, sis submit skali lagi guna nama sis lak. Or, guna nya loan yg kata high interest tu dulu, once nama dah clear , convert loan ke convensional bank lak.
Gud luck ya sis, hope segera tercapai impian sis & hubby nk beli umah tu!

hafiz berkata...

black list memang susah nak buat loan perumahan sis..cara2 yg legal dan yg boleh di buat..

1) pergi ke bank yg blacklist nama..bawa segala dokumen ttg kereta kena curi dan bincang dgn diaorang utk convert ke term loan..(so nama should be clear kena tunggu 3 bulan)

2) buat personal loan dan clearkan hutang kereta..bincang dgn bank minta diskaun

3) dah selesai baru boleh mohon perumahan balik..

good luck!

Farra Dhelina berkata...

sy takde pglmn beli rumh

* cuma yg sy tau, mbsb intrst dia mmg tinggi kak..

Yan berkata...

salam kak..
bab blacklist ni mmg payah nk wat loan.. no choice kena clearkan name asben akak tu dari blacklist...
rumah mmg guna name asben sorg je ke?

yan dulu beli umah.. tp umah sekenla.. mujur time tu name asben masih clear.. lum blacklist.. time nak bli kete awal tahun aritu je baru sangkut... name hubby blacklist.. so terpaksala guna name yan & ayah.

kwn yan ejen umah adela... klu tanye kat diapun konfem dia suh clearkan name dulu..

Aleeya berkata...

payah gak eyh dah blacklist, tapi rasenya kena bg clear nama blacklist tu dulu la kan..x ley ke bwk semua bukti2 tu bagi kat bank kata kete dlu tu kena curi, pepon moga loan kat mbsb tu lulus yea..amen...

Hezesuze berkata...

Lina/hafiz/farra/yan/aleeya

terima kasih byk2 diatas segala pandangan or cadangan daripada uols sume...insyaallah will do apa yg sepatutnye dibuat...

now try submit loan guna nama akak sorang jek...doakan akak ye ...thanks again..

lebiu muaahh!!

momguess berkata...

noks...
mak rasa baik clear kan blacklist dulu
demi masa dn senang noks
kite ada ank2
mana tau nk buat loan time dorang nk further study kan
ni pandanganmak jer noks
mak pon cuma mampu beli flat jer noks..
huhuuhuh

::Mamalyna:: berkata...

nama blacklist, memang susah nak wat loan...dah terkena kat diri sendiri coz jamin sepupu...

mummysyafie berkata...

alamak dear..tak boleh lak nak tolong sebab nor tak tahu pasal beli rumah ni sebab hubby n pemaju rumah tu yang uruskan.

kelebihan weols sebab suami isteri kerja gomen. ni kami mmg nak wat loan kerajaan je..malah pemaju yang uruskan the whole thing even naik api air pun diaorg.

nor n hubby just sign borang n pemaju yang hantar ke bahagian pijaman perumahan. n sekarang pun pemaju still tolong jaga apa yang patut sebab kami beli rumah kat kuching.

tapi nor dgr yang mbsb adalah antara tempat yang interest nya rendah.

waktu nak beli rumah cenggini mmg ada kesukaran sikit dear..tapi zue kena sabar taw. jangan putus asa

maslinamansor berkata...

maaf la, mas tak pandai bab2 nie. Tapi kalau beli rumah, xpe la asal bersusah sikit kerana interest tinggi.

Tapi sekarang nie bukan ker ramai orang buat loan MBSB?

zue @ annaleeya berkata...

MBSB pon ok sis... dlu masa nak bli umah, bank lain susah sgt nak lulus... nak itulah, nak inilah... lgpon en somi keje biasa jer, susah sgt nak lulus... last skali kitaorg submit kt MBSB, dan Alhamdulillah lulus... interest lebey kurang jer sis... tak tggi sgtla...

Hezesuze berkata...

momguess
ada gak rmh sndiri kan noks...mak nie msih terkial2 nk beli rmah....huhu

mamalyna
ermm now try submit nama weols jek...tgok camne

maslinamansor
tu ler nk 1000daya xnak seribu dalih kan...tapi kene tgok onkosnya...lately barang2 sumenye nek erge kan...hehe

zue
wah sejuk ati sis baca komen uols nie....orait t trus submit kt mbsb ler...hehe

thanks uols sudi mmberikan pandangan yg bernas..terima kasih

Tanpa Nama berkata...

Be sure to consume plenty of water (1/2 gallon).

Also visit my blog: Góra strony

Tanpa Nama berkata...

This promotes a safer training session than totally free weights.


Feel free to visit my webpage Top

Tanpa Nama berkata...

All in all, the speed and incline offered for the Schwinn
860 is extremely appropriate for the price.

Feel free to visit my web-site Suggested Looking at

Tanpa Nama berkata...

Becoming a modest athlete myself, I take pleasure in each sports-related
present which i obtain as do most sports activities lovers.


my blog: www.getfitnstrong.com/adjustable-dumbbells/dumbbell-sets/

Tanpa Nama berkata...

But used property training gear may possibly
become a strategy to go.

My webpage :: Read Full Report

Tanpa Nama berkata...

Decreasing body fat - Chromium may possibly strengthen your body's insulin sensitivity, aiding to reduce overall body unwanted fat.

Check out my blog post: please click the next site

Tanpa Nama berkata...

Well before I elaborate, I'm not a Bowflex worker - merely a exercise enthusiast that desires to share my experience so you can make an informed determination prior to acquiring.

my page - http://www.getfitnstrong.com/bowflex-dumbbells/reviewing-bowflex-selecttech-552-adjustable-dumbbells-pair/

Tanpa Nama berkata...

In addition they usually do not choose a great deal area.


my website :: cheap adjustable dumbbells

Tanpa Nama berkata...

The Bowflex SelectTech dumbbells, for instance, allow you to dial a
excess weight from an in depth variety, but get up almost no additional place than one dumbbells.


Look into my website: adjustable dumbbells