Bantu klik HB akak ni ye...terima kasih banyak2!!

Selasa, Mei 19, 2009

ProGRaM aNaK aNGkaT - PaRt 3

DAY 2 (xtvt jelajah Kg Sg Pinang Bandar, Klang)

Holaaaa!! morning sume aku ucapkan pd dak2 uitm yg pagi2 lagi dok gegeh tpacak kt pdg rmh ibu aku...wah bgitu smgat laie nak wat lawatan kg kan kekdahnye...aku pun turut merasai smgat gtew...yeler nak jgak scan2 ggirl uitm ni tuk wat adik ipar...opppssss!! terlebih sudah..ahaks...sape ler agaknye ek....ada yg aku bekenan da tu...hehe
so xtxt wajib yg pertama adalah mari kita tgok camne DODOL KAK LONG (dodol buatan family aku ler) dibuat ...nmpak x wajah ibunda aku yg kai bju kaler pink itew...gegeh dok bri penerangan camno dodol dibuat...sume seyes je muke dok dgr...wakaka

kalo uols tau dodol tu dibuat drpd ape??? biseler dr pulut kan...haaa about pulut ni...weols kisar dgn mggunakan peralatan tradisional yg dipanggil 'boh'...oppsss!! xsempat plak aku nak zoom boh itew...sory!...so sessi soal jawab pun bmula ler dgn soklan2 yg telah dijwab oleh ibunda aku...

xleh citer byk2 ni...matahari da terik sgt wlpon jam menunjukkan 10pg ajo...sabo ye adik2 uitm...after that aku & rombongan dak2 uitm ni wat lawatan kg dgn menaiki kenderaan2 yg telah dsdiakan oleh pihak urusetia...sape ler yg btuah nek ngan aku kan...wakaka

sape laie kalo idak anak2 aku ler...pagi2 laie da dok siap nak itot umi dia...ishhh hampeh tol..ingatkan nak bawak dak2 uitm tu...oppppsss! ujung2 anak2 je jd bodyguard umi dia...wakaka
weols terjah kolam ikan & kandang kambing yg berada di sekitar kg aku...ekceli b4 this para urusetia da sediakan tuk wat lawatan ke pengusaha kek & kerepek...ujung2 last minit xjd plak coz pngusaha ada hal len...ermm apalaie weols trjah je ler kolam pancing ikan...

uik! bkn nak pncing ikan...kt c2 ada gak pengusaha ikan keli...kan aku da habaq mai...dak2 uitm ni pun gegeh gak nak bposing bgai xhengat...eh2 anak sape tu dok inteprem gak...wakaka nak jgak ek...pe ingat org je mkn rasuah...uols phatikan signbord kecik tu 'DI LARANG MEMBERI RASUAH KPD IKAN'...korang pikir ler sndiri ek..camno bentuk rasuah ikan tu...huhuhu
ni ler bro yg dok citer serba sdikit about ikan keli & juga ternakan ikan air tawar katenye...eh2 ikan air tawar ke ikan air masin....entahlah...time ni aku dok ler jaga anak2 aku ....tkot gak kang ade yg terjun kolam plak da...adoyaiiii!!...

tu sdikit picca ternakan ikan keli...time bro ni campak je mkn ikan...mak aiiii berebut2...cam lapo plak aku nengok ikan tu...wakaka

dsbbkan kg aku ni da kira pinggiran bando...jd xbyk tmpat yg menarik nak bawak dak2 uitm ni wat lawatan kekdahnye...ujung2 bwak diorng jln2 1kg...da cam rombongan cik kiah plak da ni...berderet2 kete...hehehe so aku pun drive ler balik...panas kan..cian ngan anak2 aku..dok ngadu lapo & dahaga...

eh! apsal plak xde kete 1pun kt area pdg rmh ni...ghupe2nye dak2 uitm n urusetia dok bawak jenajalan kt TANJUNG HARAPAN, PORT KLANG...laaaa nape x gi tau aku..hampeh tol...ujung2 tgok picca je diorg dok snap kt sana...siut je korang tinggal kan akak ek...hik3...!xpe bleh ler akak korang ni relax jap...taido...wakaka

jam 12pm sume dak2 uitm ni aku halau balik ke rmh family angkat masing2 okey...sory! akak xsediakan lunch tau...biar depa mkn ngan family angkat masing2...wakaka hajarnye...lgpun subsidi da diberi kpd family angkat kan...so xreti2 bawak anak angkat masing2 mencekik...hehe

aku pun xtau & x amik tau pun family angkat diorg bawak kemana lunch hour tu...ke kedai mamak ke, bistro ke, fastfood ke or mkn kt rmh ajo ke...lantak p ler..janji aku tau kul 3pm dak2 uitm mesti ada kt pdg coz acara bsukan akan bmula...
1st acara sukan yg mule2 skali dijalankan adalah acara anyaman ketupat...haaaa gempak ke xgempak..rasekan..nk gak tau blajo tinggi2 ujung2 xtau nak anyam ketupat..wakaka (ishh tmasuk akak ler..wakaka) mkn je tau..bleh!

time ni happening giler...nampak ler kemesraan dak2 uitm ni ngan family angkat masing2...mmg weols nak camgitu...ada yg suh mak angkat buatkan...& ada gak yg tau srba sdikit nak anyam ketupat tu...ishhh meriahuols..bak kata kak senduk...wakkaka wlpon acara renyai2 & diikuti panas balik...ishh dugaan...

lpas tu ada acara boling padang, tiup belon smpai pecah& carik duit lam tepung...hik3 time ni plak camera aku baterinye kong uols...ndak xndak tpakse rela le aku g cas sebentar...hampeh! aku xde picca acara yg len...sory sume...tp ramai gak da jd cameraman pd ptg itew...sedey xde koleksi tuk tatapan akak..uwaaaaaa!!!

lebih krang jam 5ptg acara pun selesai & dak2 uitm pun aku tgok hepi sokmo diikuti dengan keletihan tahap kingkong kot...coz acara last iaitu acara carik duit syiling lam tepung sgt2 ler meriah...kalo x silap aku..si SYAFIQ (eh sah2 bkn anak aku ek..anak den kocik laei) hehe mmg sporting giler...org suh tiup tepung tu dia kasi gomol je muke dia ngan tepung tu...ujung2 mukenye da cam antu da aku tgok...ko mmg best ler syafiq...akak suke ko!..

yg len ada yg cover2 malu nak comotkan muke tuh...adoyaiii dik! bknnye slalu 1 hari je...sporting ler ckit...hehehe pepun ptg tu berakhir dgn meriah skali tnpa kejadian yg x diingini blaku..alhamdulillahhh sumenya slamat...
acara mlm plak..acara dera mendera (eh ade ke ayat camgini) dak2 uitm ni...dera??? iyolah dera dok suh kacau dodol...adoyaiiii...tp secara bkumpulan okey..not single mingle..nak mampos dibuatnye...time ni pun sgt meriah coz diiringi dgn acara karok yg khusus tuk dak2 uitm ni tonjolkan bakat masing2...sory ye! org luar or urusetia dilarang sama skali...just family angkat & dak2 uitm ajo...

haruusss begambo bagai kan...eh2 adik angkat sape tu inteprem sakan....wakaka BERT & WAN ..korang mmg sporting ngan akak...ahaks! weols kacau dodol 3 kawah sumenya tp by group ler...so about kul 1pg baru dodol masak & di masukkan ke dlm bekas2 kecik tuk bg dak2 uitm sbgai buah tangan nnti...ermm korang raseler dodol buatan korang sndiri ek..sodap ke xsodap...hehe apa yg penting?? kejesama...
uik! kacau dodol pun ada tetamu nak inteperem gak...pd mlm tu weols telah didatangai oleh YB DATO HJ ABD RAHMAN HJ PALIL aka Adun Sementa dan klik2 beliau tuk turun pdg melihat sndiri camno dak2 uitm ni bgotong royong kacau dodol pd mlm itew...mmg best siut...

aku rasa masuk suratkabo sinar kot...coz cameraman sinar ada kt situ...dok ler snap2 bagai kan...ujung2 sekeping je yg kuar kt paper...huhuhu nmpak tak si ASWAD & ZULHILMI aka KUDIN (gambo bawah) dok inteprem gak...ishhh korang ni cam akak jugak kan...pantang nmpak camera...ade je gambo korang...ahaks!

about su KUDIN ni org melaka katenye...mmg otak putus fius gak cam Qlah... (eh baru sis sbut nama ang) wakaka seyes! ade je lawak yg dia wat tuk hiburkan sape2 aje di sekeliling dia...wah bgus tul dak ni...xkering gusi dibuatnye...dah cam pojie plak...ade je lawaknye...akak suke sama ko...kalo ko encem lagi akak suke...wakaka larikkkkkkkkkkk!!!

selesai sdah acara kacau dodol itew ...so masing2 dok calibut je coz jam 5pg nnti ada qiamulaill & kuliah subuh kt surau kg aku...ermm agak2 bgun tak dak2 uitm ni...entah ler....so aku with urusetia len kemaskan ler ape2 yg ptut...tup2 tgok jam da kul 2pg bruler aku taido dgn keletihan bangat...zzzzzzz!

nak tau pe yg tjadi esoknye...cam bise NEXT ENTRY okey...hehe

10 ulasan:

Cik AniS GalaxY berkata...

wah..
buat ketupat. mampu ke anak2 ikan akk buat ketupat. jgn jadi bentuk tetttt...dah ler...haha


kuar trs peluh janta bile kacau dodol 2..bestnya kak..
anis nk join gak leh x

Hezesuze berkata...

cik anis - ishh ade yg pndai tau...tantek2 ketupat yg dianyam...uik! nak joint..ermm next event ler kalo ado...wakaka

Duke Luce Dell'amore berkata...

sronoknya!asal my campus xde wat XTVT camni ek??jeles2!!

rizz berkata...

alaaaaaaaa meriahnyee nk gak join bole next time? hahahhaha

Rhuddy berkata...

akak lain kali ajak laaaaaaaaaa Rhuddy ni sekali huhuhuhu.....bestnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa menci menci menci huhuhu

Eazy Izzuddin berkata...

hehe.....
happenning3x....
xD

wah wat dodol n ketupat cam nk raye jek...
hik3...
xD

b-boy berkata...

hahahaha.. best gle program camnie... hikss

Hezesuze berkata...

duke - uik! duke ang campus mane ek...jeles??? alah wat ler cdgnan..mesti bleh punya..bleh jumpa sis...heheh

rizz - eh2..ang ni campus mane plak...wakaka

rhuddy - nak ajak ang??? bz memanjang aje..tau2 je da ke genting gamaknye...hehehe

eazy - haah kan cam raye ler plak..

bboy - mmg besh sgt2!

Duke Luce Dell'amore berkata...

jim kampus dungun..
tp bru je grad diploma..

i'allah pasni smbung kt s.alam plak..

mummYaeesh berkata...

wah..pasni bleh la bwk rombongan blogger ke tempat hang kacau dodol!woohoo