Bantu klik HB akak ni ye...terima kasih banyak2!!

Jumaat, Januari 09, 2009

Semangat nak buat cekodok..hohoho!!!

Entah mengapa ptg smlam semangat aku ni berkobar2 plak nak buat cekodok...slalunya malas la plak...mayB boring sgt xde pe benda yg nak dilakukan...apalagi tnpa melengahkan masa zassss...terus je amik brg2 yg sepatutnya utk dibuat cekodok..hehehe
ni dia adunan yg telah dibancuh @ telah disiap tgh tunggu nak di goreng saje...adunan cekodok aku ni very simple je...coz disbbkan rmh ibu aku ni ada2 je org yg bertandang melepak...so aku amik pendekatan buat byk ckit la kan...Tepung gandum 1kilo + sdikit bawang merah + sedikit cili boh + sedikit garam + 1 biji telur... haa after bancuh tu korang rasa la ckit garamnya secukup rasa ke tak.. jgn tlebih masin udahla ek.. :p

biasala kan...panaskan minyak terlebih dahulu...tunggu minyak betul2 panas barulah masukkan adunan yg telah dibancuh tu k...bg aku kalo nak cantik cekodoknya bulat2 cam aku nie ha...korang bleh gunakan 2pcs of sudu, 1 tuk amik adunan & 1 lgi tuk leraikan ia ke dlm kuali...


nampak da seakan2 masak tu...apalagi time angkat cekodok tu dan terus hidangkan la kpd sape2 yg ada disekeliling korang ek...emmm kira this time bangga siut coz cekodok buatan aku ni habis selicin2nya...auwwww!!! perasan la plak aku nie...hahaha!!!

ekceli bahan2 yg aku sebut tu x semestinya itu aje...korang bleh la letak udang ke, nak tmbah tauge ke, nak pedas buh la cili tu lebih skit...nak tmbah sayur ke, kentang ke...ishhhh macam2 lg korang bleh letak janji cekodoknya SODAPPPPP!!!! lupa plak aku nak gi tau seelok2nya korang bancuh dulu dgn air panas skit demi sedikit...pastu barulah bancuh dgn air sejuk..apsal plak nak taruk air panas???? haaa tuk cekodoknya kalo sejuk pun xla keras cam batu...still lembut gitu mcm baru di goreng...
ok smua slmat mencuba cekodok ni ye...zassss layannnn :p

3 ulasan:

ateh... berkata...

wah sdap nye cekodok ni..kat cni penah je buat tapi mcm pecah2 le..hihihi.aik..kenape sudu kak suze banyk je mase menggaul tu..hihihi bnyk tngn ni.huhuhu

hezesuze berkata...

biasalah, kalo da anak buah dtg bertandang...tu yg byk yg mgacau..

mazharalti berkata...

earmmm... nyumm nyumm... (bagi la sini sikit...)

ibu Kaisah teringat masa kecik dulu... mak (babysitter) selalu buat cekodok pisang...comel-comel lak tu... sedap bangat...