Bantu klik HB akak ni ye...terima kasih banyak2!!

Jumaat, Oktober 08, 2010

Perlu ke anak yang telah meninggal dunia dimasukkan dalam list 'berapa orang anak awak??'

Ekceli kan uols...sudah lama akak tertanya pada diri sendiri about this situation...
mesti uols heran kan...bila pulak anak akak meninggal dunia???
Ye uols...akak ada 2 orang baby yang telah meninggal dunia
pada usia kandungan akak 6 & 7 bulan...
so kira dua kali akak keguguran....tapi sebenonye akak bersalin normal ye...
tapi that time mengikut prosedur kedoktoran, akak dalam kategori keguguran
walaupun bersalin secara normal gtew...pasrah & redha!!
akak dapat baby boy...

so meh akak story a little bit about my kids ye...
6 bulan kawin akak disahkan preggy..
so bila kandungan masuk 6 bulan tetiba rasa sakit nak bersalin
bersalin secara normal ...b4 bersalin doktor ada bagi penerangan sikit
mayB kandungan tak dapat diselamatkan sebab faktor dalaman baby
yang masih belum matang...so sempat gak akak dengar tangisan bayi
walau hanya beberapa saat saje lepas tu meninggal dunia...

pantang macam bese...dah abis pantang terus start koje balik
so akak kosong kejap jek pastu disahkan preggy lagik..
alhamdulillah!! ALLAH swt tak bagi masa yang lama tuk akak preggy kembali...

tapi pada usia kandungan nak masuk 7 bulan sekali lagi dugaan menimpa akak
akak sakit nak bersalin....terus pergi HTAR klang tuk wat check up
**ekceli ada kes yang berlaku disini....tapi biarlah akak simpan...
sebab tu untill now akak serik nak bersalin kt hospital klang...

cam kes pertama...baby lahir tak cukup bulan & meninggal dunia
after delivery ye...not meninggal dalam peyut...
now akak dapat baby girl...
pasrah & redha!!...baby selamat di kebumikan sebelah abgnye...
Al Fatihah buat kedua2 anak2 ku...amin...

Jalani kehidupan cam bese...life must go on kan uols...
gedebak gedebuk hampir 5thn usia perkahwinan akak...
masuk 6 tahun masih tiada tanda2 akak preggy...

decide tuk amik anak angkat...kebetulan rezeki akak
memang ada orang nak serahkan anaknye...alhamdulillah!!
so dapat lah akak anak segera yang diberi nama MOHAMMAD HAIKAL SHAZRIL
now usia dah 7 tahun...

gegeh akak menjadi sorang ibu...besh kan...akak & abg pomen very the hepi..
bila si abg berusia 6 bulan...akak telah disahkan preggy uols..
syukur alhamdulillah...terharu & hepi sangat2...
wah! time ni betul orang kata kalo bela anak angkat insyalllah
on day akan dikurniakan anak sendiri...

so dipendekkan citer...dapatler si kakak NUR ZAHEEDA SYAFIQA namenye
now dah 6 tahun usianye...lepas 2 tahun dapat kakak
terus preggy lak si adik MUHAMMAD ZAQUAN SYAFIQ
now 4 tahun usia si adik...

haaa part nie ler yang akak nak tanye kt uols sume???

Kalo orang tanye kat akak, berapa orang anak akak?? so akak nak jawap yang mana satu??
  1. 5 orang anak (including yang meninggal dunia)
  2. 3 orang anak (yang masih ada skrg nie)
  3. 2 orang anak (1 anak angkat) perlu ke nak terangkan kt orang sal ank angkat nie?? hehe
ekceli akak tak kesah kalo nak terangkan kat orang...tapi masih konpius anak yang telah meninggal dunia perlu ke listdown kan dalam jawapan bape orang anak akak?? hehehe sekadar ingin kan jawapan....

oh lupa lak nk listdown nama anak akak yang meninggal dunia tu...weols decide bagi nama MUHAMMAD ADAM BIN ZAMRI & SITI HAWA BINTI ZAMRI



**mak aiii panjang pulak n3 akak kalinie...ahakkss!!
** until now weols masih ziarah pusara anak akak..
**syukur dengan rezeki ALLAH swt...& setiap kejadian yang berlaku tu pasti ada hikmahnye...so pada teman bloggers nie...b strong bebeh...!!

21 ulasan:

Nad @ MamaZakwan berkata...

kalu kakak ipar saya..bile org tnya, dia akan jawab 8 org ~ 3 hidup, 5 meninggal..

akak pun ada tragedi buah epal kat hospital klang tu???saya pun ada..serik saya nak gi sana, huhu!

maslinamansor berkata...

kalau mas, mas suka letak semua nama

Yan berkata...

ade kawan yan...
3 baby meninggal dalam perut
yg ke-4 selamat lahir..

bile ditanye ni anak pertama ke.. dia jawap yg ke 4... 3 lg dah simpan.

EiJa ZaQuaN berkata...

mesti la perlu..dh penat2 kita melahirkannya & siap berpantang mcm biasa lg..

so akak patut ckp anak akak 5 org..termasuk yg meninggal + anak angkat akak tu..

*sedih baca n3 ni..msti akak sedih sgt kan 2 kali kehilangan org yg paling dinanti2 n disayangi.

Wawa_Nadwa berkata...

semua anak yg penah kuor dr pewot akk tuh ank akk, termasuk la anak angkat tuh..

5 org anak akk ok!!

=)

zura@iwan berkata...

kena kira gk tu kak..yng mniggl tu adalah anak kita tp x de rezki kan....

sayu la plak....kita ni x de anak lg..huhu....

attyfir berkata...

campur ar sekali ..tp dgn penerangan..sbbnya ze smpt melahirkan dan ade kuburnya..
cam kty .keguguran 6x..tapi tak melahirkan..dan tade kubur..jadi takyah campur.

Farra Dhelina berkata...

sedih jugak bc story akk ni..sempat lagi dgr bby ngs? oh my...klu sy...ntah la kak...

ntah, sy rasa..3 la kot jwpn nya, tapi, 2 simpan.. biasa mcm tu la..

sbb mak sy pon gugur, mcm akk jugak, simpan 5, yg hidup 4..

biasa mcm tu la sy dgr bila org tya mk sy, ank awk bape, mk jwb, anak 4, 5simpan..

Connie berkata...

oowwhh.. sgt terharu membaca nya...

kalo kite, akan ckp anak 3 org, 2 simpan.. so org akan paham...
(ayat mcm cik Farra atas ni pulak)

Bab anak angkat tu plak.. to me, kalo org tanya kite citer laa.. kalo tak tny takyah citer detail sgt..

Hezesuze berkata...

nad@mamazakwan
maslina
yan
eija
wawa
zurra
atty's
farra
connie

thanks uols atas segala pandangan uols nie..so now akak dah tahu kalo org tanye bape org anak akak?? so jawapannye adalah 5...huhu 2 simpan 3 yg ada skrg...huhu

muaahhhh!! kt uols sume...

kakngah berkata...

jwp ikt keselesaan & keadaan..
kalau tak nak soal jwp pnjg2.. bgtau yg ada skrg je.
lagipun, bkn dgn semua org kita suke nak berkongsi kennnnn...

Al-fatihah utk adam & hawa
amin..

masviona berkata...

ermmmm...terharu lak saya baca kisah akk kali nih...seriyes kak heze

to be honest....this time sy betul2 hayati tiap baris2 ayat kak ze nih selalunya sy main baca gitu pastu tgk gmbr...sedih lak saya rasa tetiba sy rasa akk nih tabah gak org nye even nmpk mcm giler2 je bila jupe kat luar kan...:)

sy pun stuju mcm yg kawan2 ahkak yg lain kasi pendapat...kena ckp 5 sbb arwah anak2 akk tuh dilahirkan n ada kuburnya..:)

last but not least...al-fatihah sy adiahkan buat arwah anak2 akk tuh

mummysyafie berkata...

zue..nor pernah keguguran kandungan petama. waktu tu kandungan baru 2 bulan. lepas 3 bulan mengandung lagi..lahir la abang. masuk 2 tahun wawan lak lahir..bila wawan masuk 3 tahun, nor mengandung lagi. tapi atas alasan kesihatan doc tak kasi simpan. so nor gugurankan..tapi waktu tu baru 2 minggu.

so waktu buat buku merah waktu mengandungkan wawan..nurse tanya, anak keberapa? nor jawab..anak kedua, kandungan ke tiga..

kalau situasi zue ni..nor rasa baik la jawab 5 anak. dua dah meninggal..skrg ni 3 je. tak perlu kot nak declare sorang tu anak angkat.

kakak nor pun ada amik sorang anak angkat. tapi bila orang tanya..berapa orang anak? dier jawab 4 ..

kak ina mail berkata...

kena sebut kot, tapi kalau dah meninggal dunia dorang cakap simpan.Tapi better sebut kot.

PUANSTOBERI berkata...

Ai'ol nak sentuh pasal after 6 yrs baru preggy balik tu je sbb lelain dah jawap soklan u'ols kan.. (eh..6 ke 8 thn maknanya lps anak meninggal baru u'ols dapat si kakak)

ai'ols kena jadikan u'ols idola neh.. huhuhu...

aizul marcello berkata...

akak jgn serik mencuba lagi untuk baby! practice make perfect!! hooyeeeh!!

mama_umar_maryam berkata...

akak...the way akak citer tuh mcm xde ape jer,tp Dia je yg tau perasaan akak dan abg pomen kan..ur such a strong women ;)

Hezesuze berkata...

kak ngah
ermm...now weols dah ada jawapan yang selesa kalo org tanye bilangan anak weols...hehehe

masviona
owh terharu gak uols tinggalkan komen...ekekeke walaupun gonjeng akak tetap ada perasaan jugak uols...ahakss!! life must go on kan...tapi merana gak sekejap...huhu

mummysyafie
eh uols pun ada pengalaman keguguran ek...so now kiranya uols pernah 4x preggy ler ek...huhu so bila nk tambah lagi nie??

kak ina mail
yup! now weols dah dpt jawapannye...thankss!!

pn stoberi
6thn baru dapat si kakak ler uols....hiks!!

aizul
hoooyeehh!! benjoy komen n3 akak ler..mihahahaha terharu uols...ermm production still moving on...ahakss!! kalo ade rezeki adalah...hehe

mama umar
yelaa uols takkan kita nak bersedih jek kan...kehidupan harus diteruskan yedok???

tengkiu uols yang sudi bagi pandangan & komen ....sayang uols !! muaahhh

haniszieti berkata...

baik jwb 3 org je kak...senang cite...even anak angkat akak ttp aggp anak sndiri kan..

MrsNor berkata...

akak kalau camtu kena kasi tahu 6 org lah semua ...tp yg ada hanay seorang...5 awal2 lagi dah hilang ..semua gugur masa kandungan masuk bulan ketiga dan paling tinggu bulan keima ...tp akak reda ...kandungan kali ke4 nie lah yg ada sehingga kini ..dah pun umur 7 tahun ...lepas dia 2 kali lagi gugur..tak ada rezeki...sekarang kekallah dgn seorang anak sahaja....

Tanpa Nama berkata...

http://medassist.org/media/buypropecia/#10827 propecia side effects cure - propecia cost at costco