Bantu klik HB akak ni ye...terima kasih banyak2!!

Rabu, Januari 12, 2011

Ayam bakar versi akak gonjeng

Yuhuu uols pekabo sumenye...?? hope sihat ye..ater lately nie akak bizi bebeno kesana kemari...yelaaa gegeh carik rezeki kan sampai tak sempat nak bw beberapa hari nie..hope uols memahami ye...

oh ye last sunday entah mane silapnye akak gonjeng uols ni rajin plak nak buat ayam bako...**maklumler dah ada microwave baru kekdahnye kan hahahaha...dan gegeh jugak akak tanye resipi kat member sekolah...

berkat kesabaran alhamdulillah menjadi plak ayam bako akak nie..so now akak nak mempersembahkan ayam bako versi akak gonjeng!!! wallllaaaaaweeeeeiiiii!!

Ayam bakar versi akak gonjeng
Bahan2 main campak2 jek ikut rasa ati hehe

Bahan-bahannye:-
  1. Bawang putih
  2. Bawang merah
  3. Serbuk kari
  4. Cili kering (blander)
  5. Perisa kiub ayam
  6. Serai
  7. Halia
  8. Garam secukup rasa
  • Sume bahan diatas diblender
  • Lumur kat ayam & perap semalaman (perap 2-3 jam pun ok)
  • Nak pedas letak ler sikit lada itam
  • Bakar selama 45 minit suhu 160C
oh ye kelebihan microwave baru akak nie ayam tak perlu di balut ngan kertas aluminium...letak jek camgitu hehe...

Blueberry tart yang sangat sedap!!
Desert di petang hari haha

No no no...blueberry ni akak tak buat ye....order sajork...senang & mudah kan...mihahahaaha ermm ok itu jek nak syare ngan uols...**bak kata abg pomen sib baik hari tu tak ujan coz wife gonjeng dia masak hahahaha

thanks to Razi Rizman yagn sudi kongsi resipi ngan akak...psstt kawan sekolah rendah nie...huhu

Sape yang ada resipi ayam bako/ayam golek/ayam panggang ke mai sini email resipi kt akak ye...boleh akak try buat untuk makan beradap nanti huhu

hezesuze@yahoo.com

25 ulasan:

NurSolehah berkata...

cdappppnye.... terliur habis !!!!!

nk2 aym tu.... lapar2 :(

mizz sue berkata...

wow!! sedapnye..

atty's berkata...

bilalah nak dpt rasa maasakan ze nie

Rinna berkata...

Hmm.sedapnyaa ayam bakor..tuh.. :)

Eazy Izzuddin berkata...

uish sedap akak ayam itu
bila nk ajak makan lg ni?
hehe

umialya berkata...

Laaa.. ingatkan blueberry tart tu di buat sndiri, baru nak mnta resepinya

HaNTwO berkata...

akak tolong buatkan untuk saya :)

::Mamalyna:: berkata...

senang jer bahan nak perap ayam nie.. nak tryler nanti.. oven kat umah tue dah lama jadik hiasan..hehe

EiJa ZaQuaN berkata...

sedapnya ..ayam bakar tu..

adeii..kat umah xde microwave la..huhu

Nad @ MamaZakwan berkata...

nyum2..lagi power nmpknye dr yg saya buat tu, hehe..

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. berkata...

woowii...best nye!
ain ade satu resepi ayam bakar madu, nnt ain emelkan kat akak eh? mmg sedapp.. :)

haaa..pasni rasa cheese tart buatan ain pulak eh.. :)

Farra Dhelina berkata...

waw menrik!!

hr tu bc resepi kak ayu setot pon sedap gak kak..try ler..

Dee berkata...

ayam bakar tergolek tu mmg nmpk superlicious..

Nieza Ishak berkata...

bak sini sepaha kak ...
menarik ayam tue

mummy_ayu berkata...

wah...berselera tgk ayam tegolek2 tu...

deqlis berkata...

wah!!! lapaq tetiba...

kak gonjeng serbu KEnny Roger tak hari nie??? tue ayam dah aderr hihi..

Cik Ina minat Do do Cheng berkata...

Adik gonjeng, pandainya ko bakar ayam.Buat makcik terliur kat sini. Makcik tumpang lau ambik resepi ye.. cheese tart nampak comel dan tentu rasanya sedap.

Nana berkata...

menggoda keimanan ku kak..hehehehe

Sidratul Muntaha berkata...

huuh
ni yg abis diet aku nih!
resepi?
ade byk dlm blog memasak aku.

Mama Zharfan berkata...

me baru jer buat ayam brk last few days ;) lebih kurang gak resepinya sbb me campak2 ajer hehe

linahilmin berkata...

wah!!! ada ayam golek! kellasssssss!

Hezesuze berkata...

nur solehah
nak ayam?? mai ler sini uols hehe

mizz sue
pestime buat nie uols...sib baik menjadi n sedap haha

atty's
ermm tunggu raya tahun ni ler kty oiiii hehe

rinna
memang sedap!! wah puji diri sndiri nampak hahaha

eazy
entah ler uols...sumenye bizi jek haha

umialya
oh weols pun tengah mintak resipi ngan kawan weols tapi sampai lani tak dapt2 huhu

hantwo
boleh jek...haha

mamalyna
haruss try uols...oven dah ada dah tu...hehe

eija
alaa now kan byk microwave yang murah2...tangkap ler satu hehe

ain
wah cepat2 email resipi tu....nak cuba nie..modd memasak sudah mariii hahahaha

farra
bila farra komen ni terus akak copy paste resipi ayu mihahaha

dee
tengok ler sapa yang buat uols?? nampak gonjeng kan huhu

nieza
opss!! sory dah abis hehehe

mummy ayu
kalo dapat makan free lagi besh kan uols...berselera jek huhu

deqlis
semalam weols terjah jam 8.30 mlam memang kene Q tapi tak lama ler...sib baik org tak ramai sangat so daptler menshekik ayam KRR huhu

cik ina
sila2 ler uols...xde hal punya...kalo uols buat tepek kt blog ye hehe

nana
apalaie buat ler satu haha

ayu
akak dah copy paste dah resipi ko..tunggu nak try jek ...

mama zharfan
ni pestime weols buat ayam bakar nie uols...haruss vangga katenye hiks!!

lina
kelasss le sgt kan berbanding ngan uols yang pandia masak...weols ni baru jek merangkak kekdahnye mihahaha

mummysyafie berkata...

akak gonjeng...tart tu nampak sedap. meh la pos kan..hihihi...

Cik Z@i Pen@nG berkata...

cantik...menarik kau mmg de bommm la ayam golek akak tu...

mummY2Y berkata...

iye..tak sabo nak rasa 20hb ni@!