Bantu klik HB akak ni ye...terima kasih banyak2!!

Isnin, Januari 31, 2011

Macamana nak mengatasi cara anak jalan menjengket2

my encem boy MUHAMMAD ZAQUAN SYAFIQ BIN ZAMRI

Weols bersyukur dengan kehadiran Zaquan ke dunia ini walaupun lahir tidak cukup bulan (8 bulan) dan hampir sebulan lebih berkampung di hospital gara2 demam kuning & tahap pernafasan yang agak membimbangkan....syukur jugak demam kuning yang dialami tidak membawa kepada pertukaran darah!!

Tapi disebabkan Zaquan tidak berapa aktif time bayi doc menyarankan untuk air tulang belakang Zaquan diambil bagi menjalani ujian klinikal...walaupun dengan berat hati & atas dasar nasihat sedara yang bekerja sebagai nurse di hospital makanye weols pun setuju air tulang belakang Zaquan diambil...kalo uols nak tau bukannye ambil banyak ye sekurang2nye hanya 4 titik saje...ngee

Alhamdulillah keputusannye Zaquan normal tiada apa2 penyakit yang dialami cuma doc kata Zaquan kekurangan protein dalam badan...fuhhh lege weols mendengarnye...tapi Zaquan harus menjalani fisioterapi & tatakerja seminggu 2x di hospital sehingga Zaquan pandai berjalan...so almost 2tahun barulah Zaquan pandai berjalan dengan sendirinye dan weols decide tuk tidak pergi fisioterapi seperti yang telah dijadualkan..weols akui ni kesilapan weols sendiri...huhu

NOW!!hampir 5 tahun usia Zaquan...mane yang perasan cara Zaquan berjalan dengan kaki yang berjengket2...oh rasenye Zaquan start jalan camgitu bila usia dia mencecah 4tahun so that means hampir setahun Zaquan jalan camgitu....puas jugak ler weols pergi bawak Zaquan urut kaki nye tapi cara jalan tetap sama!! siap weols belikan rotan lagik...kalo dia jalan camgitu weols acah2 nak pukul kaki dia...huhu

Menurut kata Zaquan...dia boleh jalan cam bese tapi sakit katanye..so kalo jalan jengket2 tak sakit dan haruss jalan laju...huhu so skarang weols nak tanye pada uols kot2 sedara uols ke...kenkawan uols ke yang pernah mengalami situasi anak jalan menjengket2...?? Ada cara tak nak mengubatinye...?? now mmg nak sangat2 jawapan..

weols jugak dah buat temujanji dengan pihak hospital tapi beseleh bulan March nanti baru ada kekosngan berjumpa ngan doc pakar...hehe

Anybody yang tau cara perubatan tradisional ke...pakar tulang ke pakar saraf ke yang boleh mengubati cara jalan Zaquan ni plez let me know ASAP ye....yelaa kita haruss berusaha kan...selebihnye bertawakkal pada ALLAH swt...thanks uols :)




**weols takot bila dah beso nanti Zaquan akan di tertawakan bila jalan camgitu rupe...kesian kat dia kan hehe...

14 ulasan:

Cik Ina minat Do do Cheng berkata...

Bila ko cakap pasa Zakuan, akak teringat kawan sekolah rendah nama Zainudin, dia jalan berjengket gak, tapi akak rasa tabiatlah.Dulu mula nampak cam pelik, lepas dah selalu, tak kisah sangat. akak seganlah nak tanya dia, kenapa dia jalan cam tu.Alhamdulillah, tak de pulak org ejek. Jangan risaulah adik gonjeng.

Pasal rawatan cam tu tak pernah dengar pulak. Ko jangan marah dia, cuba ko nasihatkan dia, jangan jalan cam tu, nanti kena apa-apa(yang ko boleh pikir). Sekarang kena buat cam tu sebelum dia berumur 7 tahun.Hari-hari ko kena cakap.

suri solehah berkata...

salam..terbaca entri ni teringat 2 orang anak saudara akak..memang jalan jengket..sorang dah ting 3..sorang 7 tahun..tapi rasanya tak ada masalah kesihatan apa setakat ini..cuma awal dulu diaorang berdua epilepsi..rasanya tak perlu risau kot

Rinna berkata...

Setakat ini tak de plak dengar lagi mana2 rawatan tradisional.. Harap Suze dapatkan nasihat dari doktor..mungkin boleh dirawati.. Insyallah..

kakngah berkata...

hhm.. nk bg saranan pun, aku bknnya pakar. tp, dh dia mengadu sakit bila berjalan secara biasa.. mmg patut ko bwk g jumpa yg lebih arif. hak dalaman tu.. kita bkn blh nampak dgn mata kasar.
cuma, jgn risau sangat. zakuan muda lg. tulang pun kategori masuh lembut. in case ada apa2, belum terlambat lg utk dptkan treatment.
cool hoccay!!~

Dee berkata...

maaf dee x taulah sis..harap kwn2 yg tau leh bg info buat sis..sapa x syg anak kan..:)

EiJa ZaQuaN berkata...

huh..ciannye kat zaquan..tp eija pun x tau mcmane cara nak mengatasinya..

Sidratul Muntaha berkata...

ooo
aku lama dah perati tpi nak ckp tkut akak kecik ati sbbnya sam yg pasan naper zaquan jalan gitu..
mcm ade something kat kaki dia..
bab kaki2 n urut2 ni aku tak sure ler kak
tak try harun din?!
suggestion saje..

Hezesuze berkata...

cik ina
oh yeke uols...?? lege weols dengar story uols tu...mmg weols dah nasihatkan ckp elok2 kt Zaquan tpi mesti dia kasi pukul ler ummi dia yang gonjeng ni ahakss

suri
uiks sampai beso jalan jengket camtu ke uols?? tapi jln Zaquan ni tahap kritikal dah weols tengok kan hehe

rinna
tu ler...dah buat tmujanji ngan doc pakar itupun bulan March baru pergi hehe

kakngah
weols bleh cool lagik uols tpi kesian lak tengok Zaquan jln camtu kan...takot org ejek dia jek nnti...ngeeee

dee
opkos sume org sayang anak kan uols hehehe...weols berusaha la nie thanks!!

eija
its ok bebeh...psstt camne ngan kasut tu ok tak?? huhu

sidratul
alaaa next time ckp jek ayu...akak tak kecik ati pun hehe dah mmg realiti kan Zaquan jln rupe gitu gamaknye...harun din..?? ada contact tak?? mai bagi kt akak hehe

thanks atas cadangan uols sume

mummY2Y berkata...

xpe uols.. yg penting leh jalan.. ada anak cousin weols lg teruk..jalan guna lutut kena mengesot..sian tgk sbb demam panas! skang da bujang..umo dekat 30 kot!

elok la tu uols nk bwk jupe pakar.. doa, usaha, tawakkal.tu yg penting.. lg yg penting.. zaquan tetap comel..gitwww!

.::Lynn::. berkata...

http://hyazz.blogspot.com/
anak kak aya, doc sarankan pakai kasut tinggi.. try la tanya dia.. tapi anak dia kecik lagi.nak masuk 2 tahun. tapi still xleh jalan. skrg tgh buat physiotherapy kat ppum

Norza Allyna berkata...

salam sis nk tanye anak sis da o.k ke skrg ni sbb anak saya alami bende yang same say xtau nk wt cmne...kalo de perubatan atau rawatan bley share ngan sy (017-2806184)...plzzzzzz

muliana dasrunsjah berkata...

Maaf ye..sate 4 org ank.ank p tame n kedua lelaki.ank ke 3 n 4 pompuan.yg ayke mnjgket yg sulung n no.2.yg sulung 9 thn n kedua 7 thn..mcm da jd habit dah.selalu sgt tegur ble nmpk tp takut urat tegang

muliana dasrunsjah berkata...

Maaf ye..sate 4 org ank.ank p tame n kedua lelaki.ank ke 3 n 4 pompuan.yg ayke mnjgket yg sulung n no.2.yg sulung 9 thn n kedua 7 thn..mcm da jd habit dah.selalu sgt tegur ble nmpk tp takut urat tegang

muliana dasrunsjah berkata...

Maaf ye..sate 4 org ank.ank p tame n kedua lelaki.ank ke 3 n 4 pompuan.yg ayke mnjgket yg sulung n no.2.yg sulung 9 thn n kedua 7 thn..mcm da jd habit dah.selalu sgt tegur ble nmpk tp takut urat tegang