Bantu klik HB akak ni ye...terima kasih banyak2!!

Rabu, Januari 05, 2011

Coretan Hidup Ummi : Kisah kelahiran dan kehilangan cahayamata pertama


Assalamualaikum wbt semua! hope sumenye dlm keadaan sihat walafiat disamping menjalani ibadah puasa yg masuk hari yg ke 3...insyaallah dipermudahkan segala amalan2 dan napsu2 tu ek....ekeke

Dikesempatan ini, saya ingin mencoretkan kisah arwah anak2 saya di blog yang tak seberapa ini...semoga roh anak2 ku dicucuri rahmat hendaknye...amin...

Kejadian berlaku tahun 1999

Selepas usia perkahwinanku memasuki 6 bulan aku telah disahkan mengandung..syukur alhamdulillah! akhirnya dapat juga aku menjadi seorang ibu dan memiliki cahayamata ku sendiri...sampaikan bila suami ku dpt tau teros botakkan rambut (wlpon rambut mmg da ciput je kekdahnye)... Seperti biasa aku tidak mengalami alah @ morning seaknes spt ibu2 yg mengandung..sbb tu sekiranya org berkongsi pengalaman loya2 time mengandung aku hanya boleh membisu saje...hehe mmg xde pengalaman langsung...

Alhamdulillah jugak aku bersyukur kepada ALLAH swt kerana sepanjang aku mengandung tidak byk karenah yg perlu suami aku layani...dari segi pemakanan atau dari segi perangai...dan perut & baby aku juga ngap saje apa yg dimakan...

Pada suatu hari, usia kandungan baru menjangkau 6bln dan seingat aku, aku bermalam dirmh ibu ku dan ketika itu arwah nenek ku masih ada DCC. Tetiba, pd pukul 2pagi aku rasa nak buang air besar dan tanpa mensyaki apa2 terus jek aku ke toilet bagi meneruskan hajat nk buang air bersar...akan tetapi aku dapati ada setitik darah merah di spender yg aku pakai...

Hati berasa hairan...dan berfikir mungkin aku banyak bergerak atau aktif sebab tu darah keluar...tp tiada tanda sakit apa...aku diamkan sahaja dan trus sambung tidurku spt biasa. Dengan tetiba mata ku tak boleh lelap dengan sempurna kerana aku rasa macam sakit perot sekejap dia dtg sekejap sakit tu hilang. Al maklumlah aku tiada pengalaman org bersalin, rupe2nye itu tanda nk bersalin...

Teros je aku kejutkan suami DCC & panggil nenek untuk melihat keadaan aku yg bdn da rasa seram2 sejuk saje.. terus nenek bgtau pada aku ni tanda2 nak bersalin..aku berasa hairan..ishhh tak mungkin coz kandungan baru jek 6bln....tnpa berlengah teros jek nenek aku suruh kemas2 barangang baby & segala keperluan yg perlu dibawa..dlm perjalanan ke hospital rase sakit tu makin kerap dan sekerapnye...

Sampai sahaja di hospital, teros aku dibawa ke bilik bersalin.. dan bila doctor sudah periksa kad & usia kandungan aku teros jek doktor beritahu kemungkinan baby aku tak akan hidup kerana usianye baru 6bln dan organ2 dalaman masih belom cukup kuat utk baby aku bernafas & hidup di bumi ini.

Masa tu aku tak berapa sedih sgt kerana menahan sakit yg amat sgt...dah tiba masanya aku pun melahirkan baby boy dan aku hanya sempat mendengar sedikit & sekejap saja tangisan baby boy aku ...hanya beberapa saat sahaja dan trus dia kembali kepada ALLAH swt...dan sempat gak doctor tunjukkan aku baby boy tp aku xsempat nak memeluknye kerana dia sudah meninggal dunia kerana sebab2 yg aku katakan tadi dimana organ dalamannye masih belom berfungsi dengan normal...

Selepas sahaja bersalin dan dibersihkan para nurse trus tolak aku menggunakan kerusi roda ke katil yg telah disediakan..lepas sahaja aku melepasi pintu bersalin..suami aku terus meluru padaku..dan pada masa ini lah dengan tiba2 aku tidak dapat menahan kesedihan dan trus jek menangis semahu2nya...suami ku pun turut sama merasai apa yg aku rasa...

Sehingga kan aku terpaksa dipapah ke katil kerana badan aku rasa longlai sgt dan sedey apa yg berlaku...dan aku mengambil pendekatan tuk merehatkan diri sementara suamiku menguruskan jenazah anakku...sekiranya makin aku ingat makin kuat aku menangis...jd pendekatan mudah aku terus je tido dlm kesedihan...YA ALLAH swt aku pasrah dan redha dengan ujian MU ini...tabahkanler hatiku dan juga suamiku dlm menempuhi dugaan MU ini.

Alhamdulillah pengebumian anak aku selamat dijalankan dan aku turut sedih tak dapat melihat jenazah tuk kali terakhir. Dari makluman ibuku mengatakan bahawa anak aku cukup segala sifat dan orgnye tinggi macam suami ku dimana jari jemarinya pjg2 belaka.

Dan aku dan suami bersetuju untuk menamakan anak aku dengan nama MUHAMMAD ADAM. Dan untuk makluman semua sekiranya anak aku masih hidup umurnye skarang 11 tahun. Dah besar panjang agaknye kan..tp ada hikmah di sebalik kejadian, aku serta family yg lain redha dengan takdirNYA...

AL FATIHAH buat anakku.......amin

Ummi Yang Chik

16 ulasan:

Farra Dhelina berkata...

kak...sedih nya baca..kehilangan tu mmg pedih kan..

al-fatihah utk muhammad adam..

mrs_zura berkata...

Alfatihah...sedih baca..bergenang air mata nie...

zura@iwan berkata...

Alfatihah...

kak sy dh mgalir airmata kak...wpn sy x penah mgalami mcm kak..dh blm pernah ada bb..tp naluri sorg ibu cukup kuat kak...sy x thn...huwaaaaaa....

mama tisya berkata...

sebak...nk nangis...huhuhu ..al-fatihah

kakngah berkata...

:(

sebaya dgn my adam

Al-fatihah

Atia Adina berkata...

al fatihah...sedihnya...rasa nak menangis baca.....huhuhuhuhu

Ena berkata...

salam..

sedihnya baca n3 nie..

Al-fatihah utk arwah anak akak.

InsyaAlla.. arwah la akan menunggu akak di SANA..

Yan berkata...

ALFATIHAH...
adik yanpun meninggal ms umurerat cume dia 6bulan dlm perot ibu.. bile lahir.. tubuhny sangat2 kecil.. berat cme 750g.. punce.. ibu darah tinggi

EiJa ZaQuaN berkata...

Al-fatihah..tempatnya sudah pasti disyurga.

sedih baca n3 ni..mmg perit utk kita terima kehilangan org yg tersyg..tp alhamdullillah akak berjaya jg harunginya..moga akak terus tabah hadapi setiap ujian drNYA.

[-suziey-] berkata...

haih sedih la plak..ni dh taip sebelum ni ke? tetiba ckp pasal posa tu ..

Dee berkata...

Al-Fatihah utk anak arwah heze..dia menantimu di pintu syurga sis..

deqlis berkata...

sedih bece... al-fatihah..
ada hikmah disebalik kejadian..

kakyong berkata...

ummi yang chik ni sapa? heze ker??

Alfatihah, bahagia ada anak menanti & menghulur tangan di pintu syurga?

mama_umar_maryam berkata...

saya mmg cpt touching bc citer2 camni..mane2 ibu pon akan touching..alfatihah utk bidadari syurga akak ;)..

Hezesuze berkata...

farra
sudah semestinye farra..tapi kehilangan orang tercinta yang dah begitu lama ngan kita lagik perit kan....

mrs zura
time weols taip n3 ni pun sedih gak huhu

zura
pengalaman mengajar weols erti kehidupan hehe

mama tisya
jangan ler nanges uols..huhu

kakngah
oh kalo ade mesti leh jadi member huhu

atia
nanges ler uols dipersilakan...

ena
insyaallah!!

yan
oh arwah anak weols 800gram jek memang kecil hehe

eija
alhamdulillah!! mula2 tu memang tak leh terima...coz berpantang cam bese tap nan ado baby...tapi ALLAH swt lebih menyayanginye so weols redha jelah

suziey
tu lain version uols hiks

dee
insyaallah uols

deglis
yup weols akui now weols dah ada 3 orang cahayamata...alhamdulillah

kakyong
umi yang chik tu weols ler...time kecik nenek panggil nama tu coz weols lahir tak cukup bulan hehe

mama umar
thanks beb!!

Sidratul Muntaha berkata...

al fatihah
sorry kak
aku tak sempat baca..
baru thu..
mudahan jannah untuk adam.