Bantu klik HB akak ni ye...terima kasih banyak2!!

Selasa, April 28, 2009

MaGGiE aBaNG PoMeN

wah bgitu smangat aku nak story about hubby aku last nite...tetiba plak rajin nak masak...huhuhu masak pe??? opkos ler menu yg pandai & 4ever ler kot masak adalah masak maggie...(opsss...perngatan! jgn amalkan mkn maggie slalu ek...nnti botak plak rmbut uols) wakaka...
No no no...jgn ingat haku xmasak okey...lauk udang lagik tp yeler...da ler hubby aku dok mncing udang (kerap jgak ler kekdahnye)...kire da jemu uols...perut ni da xlarat laie nak mncekik udang...sooo apa laie meh kita tgok aksi abg pomen kita masak maggie...layannnnn :D
haha...ni la dia bahan2 abg pomen kita tuk masak maggie ye uols...telur 3biji + 2biji bwg merah + 1biji bwg putih + sedikit cili padi (ikut suka ati uols la ek..nak pedas + ler byk2) + sedikit sayur sawi & jgn lupa plak 2bgkus maggie kari & sedkit air...
spt yg diwar2kan ni adalah maggie abg pomen so kalo uols nak tmbah bahan2 lain ikut suka ati uols okey...tiada halangan & pantang larangnye....wakaka

cara abg pomen kita masak...mula2 tu panaskan minyak dan masukkan bwang & cili padi tadi..gaul hingga garing ckit pastu masukkan plak sayur sawi...gaul lagik (wah time ni hubby aku dok ler ketuk pangpongpangpong kuali tu..ala2 tkang masak pro ler kekdahnye)...

masukkan air dan biarkan ia mendidih...after that masukkan ler maggie & perisa kari itew ke dlm kuali...

haaaa...ape??? ingat abg pomen xleh masak ek...wakaka sory abg pomen xsmpat mandi uols coz ati tlonjak nak tunjuk skill masak maggie kt uols...bleh??? nak gak inteprem kt blog wife abg pomen..wakaka lgpung abg pomen da lapo kekdahnye...huhuhu amacam ada stail tkg masak pro tak??? skali skala masak ni best plak kan...hehehe


opppssss!!! abg pomen lupa nak bgitau kt uols plak...after masukkan maggie tadi & biarkan seketika pastu uols bleh ler msukkan telur...ekceli abg pomen nak masukkan 2biji telur je (khas tuk abg pomen ler)...alih2 wife abg pomen thegeh2 nak gak mkn maggie ngn telur katenye...tu ler abg pomen letakkan 3biji telur...huhuhu..bak org kate kalo 2biji telur kasi seimbang ler kan...kan...wakakaka
uols jgnler masak lama2 sgt ek...nnti kembang plak maggie xsedap dimkan...2minit pun sdah mncukupi...


taraaaaaaaaaaaaaaaa!!! ni la dia maggie hasil air tangan abg pomen...amcam nmpak sedap tak...haaa kalo uols nak sdap laie...bila nak makan tu letak ler cili sos diatasnye...ermmm sodapppppp...bg sape2 yg nak try stail abg pomen masak maggie ni...haaa apalaie dipersilakan ler.....kan ke sharing is caring kan....huhuhuhu


amacam ok tak hubby aku masak maggie...hanya e2 ler menu yg dia pandai masak...okler dr xpandai masak langsung kan...skurang2nye bila anak2 aku nak maggie...haaa dia akan suh babah dia masak mggie...huhuhu umi dia??? goyang kaki & goyang tetek (bak kate kak senduk)....wakaka
pepun aku bsyukur coz dpt hubby yg mmahami diri aku ni...pssssttt...ekceli kan dri mula2 kawin till now...aku idak ler penah siang ikan (opppsss tbongkar rahsia den)...kerja itew tlah dibuat oleh my beloved hubby....(haa tu ade ler yg dok ngumpat aku tu xpandai siang ikan kekdahnye)...wkaaka
seyes tau!!...jgn plak nnti uols wat gath or family day bloger2 dok pakat suh aku siang ikan plak...akak serender uols....(smbil pgang bendera putih)..wakaka zassss layannn :D

13 ulasan:

[m]i[m]i.i[r][m]a[n] berkata...

abg pomen kita pon suka gak wat megi tuk kita... wawawawa... rindu abg pomen sayeee~~ hiks~

abg pomen sis tuh nampak ganteng lar,,, ngurat boleyy??? hiksss... cabutttttttttttttttttttttt~

rizz berkata...

hahahhah kemaenn megi kekke i like..tp rizz jrang msak megi kat kuali..cm pelik lak.bese pkai periok hahaha

Hezesuze berkata...

mimi - wah ang de gak abg pomen ek...ngurat??? try ler...hehee

rizz - tu ler yg beza abg pomen sis ngan pomen len..wakakak

CoNniE berkata...

fuyooo.. maggi... kalo buh udang lagi meriah kot...

Corey berkata...

wah ni mesti bekalan ilmu masa bujang dulu ni. hehe bro pun klu masak maggie suka tumis camni gak. mmg tradisi org bujang

`S3R4CURlYl4` berkata...

`after nengok abg dok masak maggie..
`terasa nak mkn maggie plak..:D

Hezesuze berkata...

connie - bubuh ler apa2 ikut kehendak msing2...meriahuoll!!

bro corey - agk2nye sume org2 bjg masak camgitu kot bro...

sera - hahaha aroma maggie ler kataenye...

linahilmin berkata...

adoiiii... bau megi abg pomen sampai sini laaa...!
kelasss abg pomen sis, reti masak megi, reti siang ikan.. bravo bravo!

Remy.com berkata...

wah, cara masak yg agak susah, remy masukkan air panas jer dlm maggie cawan tu, tunggu 2 minit and taraaaaaa...

huhu...

mummYaeesh berkata...

wah..awal2 da ltk sayur..harus lembik sayur tu kekdahnye...

weols pun soh abg yg jual ikan tlg siangkan siap2..woohoo

Hezesuze berkata...

linahilmin - haha thank uuu!!

remy - itew maggie sgera ler...ni maggie masak sndiri..huh!

mummyaeesh - syur tu skadar hiasan jek bleh...uik! beli ikan siap suh siang skali...gud2!!

[-suziey-] berkata...

waa nmpk menarik..mcm magi tomyam plak dh..ekekek;D letk sos mmg sedap..aku pn letk sos kalu mkn megi:D

hanis berkata...

kalau saya... masak meggi ala2 cam asben akak masak le.. tapi lada, bwg kene tumbuk dulu... baru sentap kak time makan.. wakaka